Γλώσσα:  Greek  English

Οικονομική απόδοση Μυρτίλου

Η καλλιέργεια του blueberry είναι μία από τις ακριβότερες γι’ αυτό και τα προϊόντα του φτάνουν στον καταναλωτή σε τιμές που δεν είναι φτηνές.

Οικονομικά η καλλιέργεια του blueberry είναι αποδοτική με δεδομένη την υψηλή τιμή του προϊόντος: ένα κεσεδάκι νωπών blueberries , βάρους 125 γραμμαρίων, πωλείται στη λιανική τιμή προς 5 ευρώ, ενώ οι χυμοί στοιχίζουν 3,30 ευρώ το μπουκάλι, η κομπόστα και η μαρμελάδα 6,30, η πάστα 8,00 και τα αποξηραμένα φύλλα (πίνονται ως ρόφημα) 2 ευρώ η συσκευασία.

Όσον αφορά την εξέλιξη της πορείας των τιμών παραγωγού, αυτές έχουν μία διαρκή αύξηση, πράγμα που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την επέκταση της καλλιέργειας του μύρτιλου ( μπλούμπερι ) στις χώρες που καλλιεργείται, αλλά και σε εκείνες που σκοπεύουν στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς του.

Είναι ένα ελκυστικό εμπορικά προϊόν που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας, αποτελεί όμως μια νέα πρόταση για εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα στη χώρα μας., οι αποδόσεις της οποίας δύσκολα θα αφήσουν κάποιον ασυγκίνητο, καθώς τα έσοδα ανά στρέμμα φθάνουν να κινούνται στα επίπεδα των 4.000- 5.000  ευρώ.

Με τη μέση απόδοση καρπών ανά στρέμμα να ανέρχεται σε 1.000 - 1500 κιλά και την τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 4,5 - 6 Ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια του μύρτιλου υπόσχεται σημαντικά έσοδα.

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της καλλιέργειας του μύρτιλου, η οικονομική ανάλυση λαμβάνει υπόψη της τα εξής στοιχεία:

• Διάρκεια ωριμάνσεως: 3-6 εβδομάδες, ανάλογα με την ποικιλία.

• Περίοδος συγκομιδής: Ιούλιος-Σεπτέμβριος, ανάλογα με την ποικιλία.

 

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.
Powered & Hosting By Mikromedia.
Myrtilo © 2012